Contact
e-nieuwsbrief
Zoeken
English
       
 
 

Seminarie

Het potentieel van Qualitative Comparative Analysis (QCA) in evaluatie

Maandag 25 maart 2013, 12.00-14.00 uur, Leuven

Inhoud >
Praktisch >
Bijkomende inlichtingen >

 Inhoud

Recent methodologisch studiewerk verwijst onder meer naar Qualitative Comparative Analysis (QCA) als een interessante benadering om systematische causale analyses te doen bij multiple casestudie onderzoek of impact evaluatie/assessments. Gebaseerd op set-theorie is de methode er specifiek op gericht de (combinaties van) condities aan te duiden die noodzakelijk en/of voldoende zijn om een bepaalde outcome te behalen. De methode vertoont intrinsiek veel gelijkenissen met Realistic Evaluation (Pawson et al, 1997), door haar assumptie dat meerdere combinaties van condities (en dus ook meerdere beleidsinterventies) kunnen leiden tot een welbepaalde beleidsimpact. Contextfactoren worden dus, veel meer dan in geval van bijvoorbeeld Randomised Control Trials (experimentele benaderingen), expliciet meegenomen in de analyse.

Het onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA/KU Leuven) in samenwerking met het Vlaams Evaluatieplatform (VEP), nodigt u uit voor een seminarie over QCA: waar gaat het over?, Wat zijn de ervaringen met het gebruik van QCA in evaluaties?

We doen daarvoor beroep op Valérie Pattyn van het Instituut voor de Overheid en haar Nederlandse collega Stefan Verweij van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Beiden hebben een brede ervaring met de studie en toepassing van QCA. Zij zullen meer in detail ingaan op het potentieel van QCA voor evaluatie. Dit seminarie wordt georganiseerd in samenwerking met het Vlaams Evaluatieplatform (VEP). Er zal tijd zijn voor vragen en antwoorden.

 Praktisch

De workshop vond plaats te Leuven op 25 maart 2013, van 12u00 tot 14u00.

Plaats: conferentieruimte van HIVA-KU Leuven, Parkstraat 47, 3000 Leuven.

 Bijkomende inlichtingen

 • Inhoudelijk verantwoordelijke:
  Huib Huyse

 • Praktische inlichtingen

  Vlaams Evaluatieplatform - VEP
  contact@evaluatieplatform.be

  Secretariaat VVBB
  p/a Instituut voor de Overheid
  Parkstraat 45 bus 3609
  3000 Leuven
 
 
     
  Copyright VVBB| Reacties op de inhoud: Bart De Peuter & Anneke Heylen
Realisatie: VVBB| Laatste wijziging: 27-01-2014
URL: http://www.evaluatieplatform.be - Secretariaat VVBB: p.a. Instituut voor de Overheid - Parkstraat 45 bus 3609 - 3000 Leuven