Contact
e-nieuwsbrief
Zoeken
English
       
 
 

workshop

Theories of Change: wat hebben ze te bieden voor de ontwikkelingssector?

Dinsdag 19 januari 2013, namiddag, Brussel

Inhoud >
< Programma >
Praktisch >
Bijkomende inlichtingen >

 Inhoud

Het werken met ‘Theories of Change’ (ToC) als instrument om ontwikkelingsprocessen beter te plannen, opvolgen en evalueren staat internationaal in de kijker. Heel wat ontwikkelingsactoren willen strategischer en op een meer onderbouwde manier omgaan met de veranderingslogica’s van hun programma’s. Die aandacht is onder meer een gevolg van terugkerende bemerkingen over de zwakke ToC’s van ontwikkelingsprogramma’s, meermaals vastgesteld in evaluaties. Een groeiend aantal organisaties kijkt naar ‘Theories of Change’ als kader om hen daarbij te ondersteunen. De voorbije 2 jaar verschenen er een aantal handleidingen en overzichtsstudies van onder meer DFID, Comic Relief, en HIVOS, en was het een onderwerp van debat op blogs. Op de European Evaluation Society (EES) Conference in oktober 2012 in Helsinki werd een apart panel besteed aan het gebruik van ToC in evaluaties. In België wordt het hier en daar opgepikt maar er is voorlopig weinig collectieve reflectie op wat ToC kan betekenen voor de Belgische actoren. Tijd dus om dit internationaal debat bij ons binnen te brengen.

Het onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA/KU Leuven) in samenwerking met het Vlaams Evaluatieplatform (VEP), de NGO Federatie en de Belgische Technische Coöperatie (BTC) nodigen u daarom graag uit voor een workshop over Theories of Change: waar gaat het over?, hoe werkt het?, hoe verhoudt het zicht tot andere kaders?, wat zijn de ervaringen ermee?

We gaan voor een combinatie van theorie en praktijk, met voldoende ruimte voor bevraging en discussie. Na een korte inleiding tot de thematiek door HIVA, zal een expert van HIVOS, de Nederlandse NGO die belangrijk denkwerk heeft geleverd mbt ToC, de basisbouwstenen en enkele praktische ervaringen schetsen. Daarna is het woord aan een drietal organisaties die aan de slag zijn gegaan met ToC: ze delen hun ervaringen en inzichten met de deelnemers.

 Programma

13u00

Ontvangst met koffie

 

 

13u30

Theories of change, what's in a name?

 

Dr. Huib Huyse (HIVA / KU Leuven)

 

 

14u00

Theories of change: de HIVOS benadering - bouwstenen - praktische ervaringen

 

Marjan Van Es (HIVOS)

 

 

15u00

Koffie & thee pauze

 

 

15u30

Theories of Change: 3 ervaringen uit de praktijk (NGO's en bilaterale samenwerking)

 

 

17u00

Afsluiting


 Praktisch

De workshop vond plaats te Brussel op 29 januari 2013, van 13u00 tot 17u00.

Plaats: Conferentieruimte BTC, Espace Jacquemotte, Brussel.

 Bijkomende inlichtingen

 • Inhoudelijk verantwoordelijke:
  Huib Huyse

 • Praktische inlichtingen

  Vlaams Evaluatieplatform - VEP
  contact@evaluatieplatform.be

  Secretariaat VVBB
  p/a Instituut voor de Overheid
  Parkstraat 45 bus 3609
  3000 Leuven
 
 
     
  Copyright VVBB| Reacties op de inhoud: Bart De Peuter & Anneke Heylen
Realisatie: VVBB| Laatste wijziging: 27-01-2014
URL: http://www.evaluatieplatform.be - Secretariaat VVBB: p.a. Instituut voor de Overheid - Parkstraat 45 bus 3609 - 3000 Leuven